Информация за гр. Велинград. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

Велинград панорамаВелинград е разположен в Южна България в област Пазарджик. Сгушил се в полите на Западните Родопи, той предлага невероятни възможности за изкарването на една незабравима спа почивка в България. Обявен за Спа столица на Балканите, Велинград не случайно си е спечелил тази престижна награда. Ежегодно посреща своите гости с неустоими спа процедури, вкусна местна кухня и живописни кътчета.


Велинград е един от най-красивите градове в България и международно известен балнеоложки курорт. Велинград е прекрасно място, което привлича ежегодно множество посетители с наличието на интересни природни забележителности, свеж и прохладен въздух, вдъхновяващи природни картини и отлично изградена курортна база. Несъмнено обаче градът дължи своята известност най-вече заради наличието на термални извори в района, които са с уникални лечебни свойства и имат благоприятно действие върху човешкия организъм. Природата е била изключителна щедра към тези земи. Районът около градчето е истинска съкровищница, което може да ни кара да се гордеем, че живеем в България!


Велинград привечерМнозина посетители всяка година не пропускат да се поглезят с екзотични и традиционни спа процедури, които помагат за освобождаването от стреса, действат релаксиращо и зареждат с положителна енергия. Терапиите са известно средство за разкрасяване, успокоение и подмладяване.


Незаменимите качества на водата се ползват и в редица оздравителни и лечебни процедури, с които се лекуват много заболявания. Уникалното съчетание от балнеоложки и климатични фактори допринасят значително за възможността във Велинград да намират цяр хора, които страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат, имат бъбречни и чернодробни проблеми, заболявания на нервната система и т.н.


Гранд Хотел ВелинградОсвен да се глезите с най-различни спа процедури, можете да отделите време да разгледате и местните забележителности.
Сред най-живописните и прекрасни кътчета в курорта е най-големият карстов извор в България - Клептуза, разположен в едноименния парк Клептуза в квартал Чепино. На секунда от него бликат по 1200 л. ледено студена вода. Това място е любимо за разходки на велинградчани.


Другият символ на Велинград е крепостта Цепина, намираща се на 18 км. от курорта, в землището на село Дорково. В миналото Цепина е била столица на българския деспот Слав и е играела важна роля в историята ни. До днес от нея са оцелели част от крепостните й стени, има останки на три църкви и руини на сгради.


Герб на ВелинградЧесто посещавана е и пещерата Лепеница, разположена на 12 км. от Велинград. Сам по себе си това е удивителен природен обект, където природата е ваяла форми и чудати образувания в продължение на хилядолетия. Открояват се няколко зали - Концертна зала, Арманите и Срутището. Пещерата е една от най-посещаваните в България и има с какво да грабне вниманието ви.


Във Велинград има прекрасни условия за отдих, туризъм и почивка. Курортната база е модерно оборудвана, а местните хотели, вили и хижи предлагат спокойствие и уют за своите гости.