Информация за гр. Трявна. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

Къща в ТрявнаТрявна е красив български град, който е разположен в Централна Северна България, област Габрово. Населението на градчето е близо 10 хил. души.


Трявна е едно от най-китните и забележителни възрожденски селища у нас, което се слави със своята интересна история и богата култура. През Възрожденския период Трявна е бил развит търговски и занаятчийски център, а от XVIII-XIX век датира и прекрасната архитектура на градчето.


Там ще станете свидетели на една самобитна архитектура, градена няколко века подред и разказваща ни за несломимия български дух, талантливи майстори-строители и усета им към красивото и уникалното.


Църквата Св. Архангел МихаилСимпатичните къщички, високи каменни довари, калдъръмените улички, виещи се нагоре надолу, изящната дърворезба, големите чешми и старинни църкви - това са само част от атракциите, които може да ви предложи Трявна като туристическа дестинация.


Не би било прекалено, ако кажем, че Трявна е един малък музей на открито. Трявна е роден град на редица български възрожденци и борци за национална свобода, които са дали живота си в името на благото на народа. В Трявна е роден Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, а там е живял и Капитан Петко Войвода.


Часовниковата кула в ТрявнаМестата, които туристите дошли на почивка в Трявна могат да посетят са изключително много. Ще започнем от Специализирания музей на резбарството и зографско изкуство, който е единствен по рода си в България. Освен това е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. Той се помещава в старата Даскалова къща и в него могат да се разгледат впечатляващи експонати. Различните предмети на изкуството са изработени от майстори на Тревненската школа, която се развивала в три различни направления - иконопис, дърворезба и строителство. Сградата на музея е изградена през 1804 - 1808 година от местния търговец Христо Даскалов, като била издигната за неговите двама синове. Тя е пищно украсена и прави впечатление с красивите си форми и декорации.


Музей на азиатското и африканското изкуствоДруги забележителности, които непременно трябва да се посетят са музеят "Тревненска иконописна школа", "Часовниковата кула", "Славейковата къща", "църквата Св. Архангел Михаил" и т.н.


Музеят на Азиатското и африканското изкуство е още един културен обект, уникален за страната ни и намиращ се в Трявна. Определено това е интересно място, което може да предложи незабравими изживявания. Изложените предмети са част от невероятната колекция на Златко Паунов, който я дарява на музея през 1993 - 1995 година.


Герб на ТрявнаВ районът около Трявна също има изключително много интересни места за посещение. Такива са село Боженци, град Габрово, Велико Търново и т.н.