Обща информация за възможностите за туризъм в България. Видове туризъм.

Рила - връх МальовицаБългария е една прекрасна и красива страна, която е съчетала в себе си романтиката на дългите плажни ивици, очарованието на безкрайни морски хоризонти, живописността на величествените планини, разкошна природа и уникално историческо наследство - чудесно място за туризъм.


Макар че страната ни е малка на площ, в нея е побрано изключително голямо богатство от природни феномени, исторически забележителности и културни обекти посещавани от хиляди туристи всяка година.

 

Красивите пейзажи се редят един след в друг планината, навсякъде се реят просторни цветни поляни, а свежестта на планинския въздух прочиства дробовете и избистря ума. В планините се среща голямо разнообразие на флора и фауна, както и изобилие на вълшебни минерални извори. Лечебните качества на водата и невероятното й действие върху здравето и духа на човек са признати в цяла Европа.


Цялото разнообразие от природни дадености, древна история и вековна култура в страната ни е предпоставка за развитието на различните видове туризъм - морски туризъм, планински и ски туризъм, културен туризъм, еко и селски туризъм, балнео и Спа туризъм и т.н.


Възможностите да открием красотите на нашата България са много, но е от особено значение да ги оставим незасегнати и да не рушим даденостите на този малък рай от Европа.


Седемте езера в РилаБългария с право може да се гордее със своите разкошни планини Пирин, Родопи, Рила, Стара планина и Странджа, чиято красота и прелест са несравними. Там, в тяхното приказно царство са се разпрострели вековни гори, водопади и кристално чисти езера, ждрела, пещери, върхове, природни феномени, до които се стига по криволичещи екопътеки.


Пирин е прочут със своят неподправен чар и множество чудати скални форми, смайващи погледа пейзажи и чисти езера. Рила се слави със Седемте рилски езера и най-високият връх на Балканите - Мусала, който представлява истинско предизвикателство за професионалните катерачи. Стара планина изобилства от наличието на пещери и водопади, обединени в национален парк "Централен Балкан" и природен парк "Сините камъни", които се състоят от няколко невероятни резервата и защитени местности.


В Рила се намират едни от най-известни ски курорти у нас - Боровец, Пампорово, Банско и Чепеларе. В обятията си планината е приютила и редица природни феномени, които ще ви впечатлят със своите форми и изящество - Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Чудните мостове и още много други.


Панорама на Слънчев БрягБългария е известна на стария континент със своите дълги плажни ивици и красиво море. По черноморския бряг са изградени множество летни курорти, където всеки може да отседне и да изкара чудесна почивка в България. Курортни селища като Поморие, Китен, Синеморец, Несебър ще ви разкрият повече неща за историята на тамошните земи, традиции и архитектура. Освен разкошно море и златисти плажове, по Черноморието ще откриете и интересни археологически обекти, датиращи от антични времена.


В страната ни има и разнообразие от кътчета, където можете едновременно да се радвате на богатствата на българската природа и да се потопите в света на изконните традиции и обичаи на народа ни. Селища като Широка лъка, Ковачевица, Боженци, Мелник, Елена, Трявна, Копривщица, Жеравна и др., ще ви смаят с неподправена си красота, самобитност, уникалност и вдъхновяваща природа.


У нас има изключително добри условия за развитието на балнеолечение и Спа туризъм. Със своите 600 термални извори, България е истинска съкровищница за здраве, красота и дълголетие. Силата на вълшебните извори е толкова голяма, че хора от цяла Европа посещават балнеоложките курорти в страната ни, за да търсят лек за своите заболявания, спокойствие за душата и енергия за тялото си. Някои от най-известните Спа курорти са Велинград, Хисаря, Сандански, Кюстендил, Девин и др.