Селски и Еко туризъм в България - обща информация

Парк Централен БалканСелският туризъм през последните години става все по-известен и популярен сред по-голяма част от българските граждани. Най-хубавото е, че постепенно се завръща интересът към българското село, неговите традиции и самобитен възрожденски дух.


Не си мислете обаче, че когато говорим за такъв вид туризъм, къщите за настаняване са стари, порутени и със скърцащи мебели, а дори напротив - те разполагат с всички съвременни удобства, които получавате и в един модерен хотел.


Селският туризъм е синоним на спокойствие, тишина, приятна обстановка и близост с природата. Това е страхотен начин да избягате от напрегнатия живот в града и да се отдадете на пълноценна почивка.


Има най-различни начини да се разнообразявате по време на престоя си, а планината ви дава достатъчно възможности за това. Например дълги походи, езда, каране на велосипед, риболов, рафтинг и близост с изконните български традиции и обичаи, които се спазват най-ревностно в селата.


ЖеравнаСелца като Рибарица, Делчево, Боженци, Ковачевица, Стойките, Жеравна и още много други, са част от чудесата на нашата страна. Там витае невероятна атмосфера, която ще ви потопи в бита на българите от периода на Възраждането, ще ви разкрие повече за техните вярвания, култура и начин на живот. Ще имате шанса да се насладите на великолепна архитектура и множество интересни забележителности. Там със сигурност ще откриете уединението и покоят от които се нуждаете!


Еко туризмът е другият вид туризъм, който набира голяма популярност у нас. По самото му име става повече от ясно, че е свързан с опознаване на природните забележителности и феномени, дълги преходи в планината и изминаваме на определени туристически маршрути.


Екотуризмът се опира на максимата, че трябва да се отнасяме с уважение към природните дадености и, че ние също сме част от нея, затова не бива да я разрушаваме и замърсяваме. Активното общуване с природата може да бъде постигнато по много начини. Например с излети, риболов, скално катерене, покоряване на планински върхове, рафтинг и т.н.


Рила - връх ТодоркаПривържениците на този тип туризъм се отнасят с уважение и респект към природата, пазят чисто и изпитват истинско удоволствие от красотата на гледките, пейзажите и чудесата на планината. Те разпускат и се освобождават от стреса вдишвайки свежия планински въздух, радвайки се на прелестите около тях и потапяйки се в тишината и уюта на планината.


Планините в България предлагат отлични условия за практикуване на този вид туризъм. Езера, водопади, хълмове, скалисти образувания, девствени кътчета, вековни гори, вдъхновяващи гледки - това са само част от нещата, очакващи ви в Пирин, Родопите, Стара планина, Рила, Странджа и др.


Селският туризъм и екотуризмът са тясно свързани помежду си и развиваме ли ги правилно, ще постигнем големи успехи!