Антична тракийска куполна гробница Хероон Поморие

Антична тракийска куполна гробница Хероон - ПомориеАнтичната тракийска куполна гробница Хероон е тайнствено и мистично място, датиращо още от II - IV в.пр.н.е и е обявена за паметник на културата от национално значение. Гробницата се намира в град Поморие и е разположена под насипа на могила в местността, наречена "Палеокастро". Археологическите находки свидетелстват, че в тази гробница - мавзолей е погребано богато семейство от Анхиало и там понякога са се организирали религиозни церемонии в чест на заможната фамилия.

Тази забележителна находка е открита през 1888 година. Тя е единствената по рода си на целия Балкански полуостров и е най-голямата гробница в страната ни. Архитектурата и е смесица между тракийското гробищно строителство и римската строителна техника. Заради своя полуцилиндричен свод е считана за невероятен паметник от античния период, тъй като подобен свод не се среща при никоя от сградите, съградени през Античността.


Антична тракийска куполна гробница Хероон - ПомориеВнушителният монумент е направен от камък и тухли, съединени помежду си чрез хоросан. Впечатление прави кухата колона в центъра, която се разширява като гъба и се съединява с покрива на гробницата.

Зданието се състои от кръгла камера с диаметър 11.6 м. и височина 5.5 м., а коридорът е с дължина от 22 м. Има и няколко по-малки помещения.

През лятото гробницата е отворена за посещения от Сряда до Неделя, така че всички туристи които са на почивка в Поморие могат да я посетят. През зимния период трябва да се направи предварително заявка.