Музей на Солта Поморие - "За солта, родена от целувката на слънцето и земята"

Музей на Солта ПомориеВ град Поморие се намира един от най-забележителните музеи в страната, а именно Музеят на солта. Той е единствен по рода си не само у нас, но и в цяла Източна Европа.

 

Създаден е с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма "Фар" в изпълнение на проектите "Всичко за солта (АЛАС)" - 2001-2002 г. и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм" - 2004-2005 г.


Музеят тържествено е открит на 7 Септември 2002 г., а оттогава досега не спира да набира популярност сред туристите дошли на почивка в Поморие. Той изцяло е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. Този начин на обработка е бил използван още в дълбока древност и е известен като "Древна Анхиалска Технология".


В миналото хората са ценели изключително много качествата на солта. Тя дори е служила като разменна монета, когато още не са съществували парите. Била е прочута като "бяло злато", тъй като имала особено висока стойност, защото се намирала рядко, а добиването и ставало много трудно.


Солна мина в ПомориеДобивът на сол е един от най-старите запазени поминъци в района на Поморие. Археологически находки свидетелстват, че по тамошните земи са съществували солници още през V век пр.н.е. Солта се превърнала в начин на препитание, а технологията се предавала от поколение на поколение. До 30-те години на XX век Поморие остава единственият център в България, където се добива морска сол.

 

Музеят на солта се намира в района на стария град, на тясната ивица между Поморийското езеро и солниците, непосредствено зад стадиона и санаториума на Министерството на здравеопазването. До него може да се стигне с автобус, автомобил или пеша. Разстоянието от центъра на гр. Поморие е около 800 м.


Анхиало и СолницитеМузеят на солта се състои от малка музейна сграда и близо 25 декара действащ солници, където се добива от бялото злато и до наши дни. Солниците са съвкупност от голям брой водни басейни, разделени помежду си с големи дървено-насипни диги. Уникалното е, че посетителите имат възможността да видят на живо как протичат всички технологични процеси и да се докоснат до древните традиции на местните жители.

 

Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

 

СолВ музея се предлагат сувенири, брошури, печатни рекламни материали, CD, карти - на 100-те национални туристически обекта, на защитените местности в Бургаска област и др. Забавни мигове ви очакват и с прожекцията на филми, разказващи за солодобива в района. Със сигурност ще научите много нови и интересни неща, които досега не сте знаели.


Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.


Поморийското езеро, представляващо една уникална екосистема, е обявено за защитена местност през 2001 г., а от 2002 г. е Рамсарско място. Езерото е известно с неповторимата си флора и фауна, която може да се наблюдава от посетителите. Находището на лечебна кал е използвано от векове за оздравителни процедури.


Солодобив в ПомориеВ експозиционната зала също има много интересни неща, които да видите. Там е изложена богата колекция от снимков материал от началото на XX век, както и най-различни документи от XV-XX век свързани с производството и търговията на сол в Поморие. Доста интригуваща е и сбирката от автентични соларски инструменти, използвани за добив на сол в миналото.

 

Музеят на солта е подходящ за посещение от малки и големи. Музеят работи целогодишно както следва:

  • от 1 Юни до 30 Септември: от 08:00 до 18:00 ч.
  • от 1 Октомври до 30 Май: от 08:00 до 16:00 ч., почивни дни - Събота и Неделя

 

Солодобивът в Поморие

 

Солодобив в ПомориеВ Поморие, древният Анхиало, морска сол се добива от незапомнени времена. Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр. Р. Хр.).


До 20-те години на XX век морска сол в България се е добивала само в Поморие. В миналото солта е била рядкост и по някои места е имала стойността на златото. Затова анхиалските солници са били предмет на спорове и войни. През османския период върху добива и търговията с морска сол е бил наложен държавен монопол. Многовековният опит се е предавал от бащи на синове.


СолодобивВ различни периоди произвежданата в България морска сол е задоволявала различна част от потребностите на страната. Пазар на солта, произведена в Поморие и в миналото и сега е главно територията на съвременна България. В различни времена, обаче, сол се е изнасяла главно в земите на съвременна Турция, Гърция, Румъния и дори Грузия. Износът в страни, известни като производителки на сол, може да се обясни със специфичните качества на поморийската сол.


До 1947 г. солниците в Поморие са били главно частна собственост. В периода 1947 - 1949 г. е била извършена национализация без по същество да се измени технологията на производството. Това са били солници с многократно събиране на солта. Този тип производство функционираше до 1981 г. включително. След това се извърши реконструкция на извънградските солници и се премина изцяло на солници от индустриален тип. Едновременно с това солниците, разположени непосредствено до града от края на 60-те години бяха изоставени и постепенно тяхната територия се застроява.


В годините след 1989 г. започна обратният процес на реституция - възстановяване на собствеността на бившите им собственици. От гледна точка на производството интерес представляват извънградските солници, тъй като урбанизирането на градските солници е необратимо. Тук възможностите са различни както в областта на технологията на солопроизводство, така и по отношение на организацията на собствеността.