Мъжки манастир "Св. Георги Победоносец" Поморие

Църквата Свети Георги, Поморийски манастирМанастирът Свети Георги е една от най-уникалните и старинни обители в цяла България. Този забележителен паметник на културата се намира в град Поморие и е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България. Именно това е една от основните причини да е толкова почитан и да се е превърнал в известна туристическа дестинация в България и задължителна спирка на всички летовници и туристи дошли на почивка в Поморие.


Ежегодно на 6 Май, който освен че е официален празник на гр. Поморие е и празник на манастирската обител, пред манастира се организира традиционният панаир където се събират не само местните жители, но и хора от цялата страна.


Пълното име на манастира е "Свети Великомъченик Георги Победоносец". Обителта е от изключително важно значение за България, както заради безценната си историческа стойност, така и заради духовната подкрепа и помощ, които манастирът е оказвал на тукашните жители през периода на Възраждането, а и след това.


Преданията разказват, че преди да бъде съграден манастира на неговото място през VII век съществувал храм, също посветен на свети Георги. Но след започналото османското нашествие към българските земи, постройката била срината със земята.


Барелеф на църквата, Поморийски манастирНачалото на днешната мъжка обител е поставено през 1856 година. Местните легенди разказват доста интересни истории, свързани с основаването на манастира, но една от тях е най-разпространена.


Тя гласи, че по тези земи през VIII век се заселил турчинът Селим бей, който изградил голям чифлик. Макар че бил много богат, страдал от тежка болест, от която дори парите не можели да му помогнат да оздравее. Но една вечер неговият ратай на име дядо Нено сънувал млад момък на бял кон - Свети Георги, който му посочил къде в двора на чифлика имало изворна вода, с необикновени лечебни свойства. На следващия ден възрастният човек отишъл на същото място от съня си и там открил мраморен барелеф на свети Георги. Когато го отместил видял, че от долу наистина извира чудата вода, благодарение на която Селим бей се изправил отново на крака. Като знак за благодарност последният наредил да бъде издигнат малък параклис, а по-късно сменил своята вяра с християнската и заедно със синовете си станали първите монаси в обителта. Не след дълго манастирът се разраснал и добил по-големи размери.


Камбанарията и аязмото, Поморийски манастирОсновите на комплексът са положени през 1856 година, а през 1966 година заедно с новите постройки е изградена внушителната 20-метрова камбанария. В наши дни манастирът ревниво пази невероятни стенописи и рисунки, същински шедьоври на иконографското изкуство от XVIII - XIX век.


Поморийският манастир се гордее изключително много с аязмото с вградения барелеф на Св. Георги и храмовата икона на светеца, рисувана от поморийския художник Темистокъл Диамандопуло Зограф.


За повече информация и новини посетете официалния сайт на манастира

Аязмото, Поморийски манастирСтенопис на камбанарията, Поморийски манастирМонашеска обител, Поморийски манастир