Архитектурен ансамбъл "Стари поморийски къщи" Поморие

Къща в стария град на ПомориеЕдна от най-интересните и впечатляващи забележителности в черноморския град Поморие е архитектурния резерват "Стари поморийски къщи". Те са част от историята на България и до днес носят спомена за несломимият български дух и романтиката на възрожденския период.


Резерватът се състои от общо 10 къщи, носещи белезите на типичната архитектура от времето на Възраждането. Заради своята уникална стойност те са обявени за паметник на културата. Изградени са през XIX век в непосредствена близост до брега на морето и са с характерните черти и елементи на къщите по морския бряг.


Туристите които прекарват своята почивка в Поморие могат да посетят този прекрасен архитектурен ансамбъл разположен в старата част на Поморие. Вървейки из тесните калдъръмени улички ще видите малки и симпатични къщички на два етажа - с каменно приземие и паянтов първи етаж. Вторият етаж е обкован с дъсчена обшивка от чамови дъски и букови цепеници върху тях. Това придава още по-очарователен и прекрасен вид на зданията.


Приземието е изградено от камък, а в него обикновено се намирали складовете, стопанските помещения и кухнята. Приземието е служило и за съхранение на вино и сушене на риба, защото риболова бил един от основните поминъци на тукашните жители. Портите на приземието са широки, за да може вътре да се вкарва колата, пълна със стока или да се нареждат бъчвите с вино.


Къща в стария град на ПомориеДо втория етаж се достига посредством дървена стълба. На този етаж се разполагали стаите за живеене, а на по-богатите собственици горните помещения били красиво украсени с изящни мебели и пищна декорация по таваните и стените.


За съжаление къщите не са достъпни за туристически посещения, тъй като са частна собственост. Но това разбира се не означава, че не можете да ги разгледате отвън и да се полюбувате на таланта и майсторството на строителите от възрожденския период.


Не пропускайте да посетите Историческия музей в Поморие, за да разберете как точно е изглеждал отвътре и как е бил подреден типичния Анхиалски дом. По този начин ще се докоснете по-близо до традициите и бита на нашите предци.


В тези къщи има нещо уникално и неповторимо. Озовавайки си на това място човек се изпълва със странни чувства и емоции, но най-вече с носталгия по безвъзвратно отишлите си години, когато са се зародили едни от най-красивите и прекрасна български традиции и обичаи. Когато е било времето на разцвета и възраждането на страната ни от дългите столетия на летаргия. Когато са се раждали велики идеи от още по-велики хора.