Балнео и СПА туризъм в Поморие - Калолечение, Луголечение, Балнеолечение

Соленото езеро от което се извлича лечебната лугаГрад Поморие е малко градче, известно с живописното си местоположение и благоприятен черноморски климат. Ежегодно през топлите месеци то е посещавано от множество туристи, които се любуват на прекрасните условия за Балнео и СПА туризъм и почивка в Поморие, очарователното море и модерна хотелска база предлагаща настаняване в множество хотели, семейни хотели и спа хотели в Поморие.


Едно от най-ценните богатства на Поморие още от древни времена са уникалните дарове на природата. Поморие е не само прочут летен курорт с красиво море и дълги пясъчни ивици. Той също така се слави и като чудесно място за балнеолечение, благодарение на лиманната кал, която действа благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, кожата и половата система.


Лечебната кал в ПомориеПрочутата лечебна кал е природен продукт, който се получава при разграждането и последващата минерализация на мъртвата органична материя в специфичните условия на висока соленост. Лечебната кал се извлича от дъното на Поморийското езеро, а нейните чудати качества са известни от хилядолетия насам. Тя е черна и пластична, а в своя химически състав калта включва сероводород, магнезий, калций, натрий, железни съединения и др., които имат благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Страхотното съчетание между безкрайното море и възможността за калолечение, превръщат Поморие в отправна точка за балнео туризъм на хиляди българи и чужденци.


Началото на калолечението в Поморие е положено благодарение на д-р Петър Стоянов. През 1905 г. той започва да проучва водите и дъното на Поморийското езеро, а не след дълго бива построена и калолечебница. Това значително спомага Поморие да се утвърди като един от най-добрите балнеологични курорти в страната.


Оздравителните процедури с лиманна кал най-често се извършват чрез масаж, фитнес, електролечение, подводен масаж и кални бани. Калолечението се отразява благоприятно при проблеми с опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични проблеми и кожни заболявания.


Лечението с кал се извършва целогодишно в Поморие, а градът е едно от най-известните места в България за практикуване на този вид оздравителни терапии. Местните санаториуми и СПА хотели предлагат и луголечение. Лугата е концентриран разтвор, продукт от солодобива, които се извършва на Поморийско езеро. Лугата влиза в състава на известната паста за зъби "Поморин", която има доказан противовъзпалителен и антикариесен ефект.