Информация за гр. Пловдив. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

Панорама на ПловдивПловдив е удивителен български град, с уникална история и богато културно наследство. Известен още и като Градът на седемте тепета, Пловдив е втори по-големина в България, с население от близо 372 хил. души. Простира се на двата живописни бряга на река Марица, в обятията на седем величествени хълма.


Всичко в този град напомня за интересното му минало и за отминалите славни времена, когато по тези земи са се кръстосвали съдбите на различни древни племена и народи.


Посетите ли поне веднъж Пловдив, той ще ви омае и очарова и ще ви накара да се влюбите в него!


Най-ранното селище, за което има сведения, че е съществувало там, е носело името Евмолпиас. Неговите основи са положени от траките през 1 хил. пр. Хр. По-късно Филип Втори Македонски превзема селището и му дава името Филипопол. През I век то попада под властта на римляните и преживява своя най-голям разцвет.


Църквите Света Богородица и Света Неделя в ПловдивДнес Пловдив е един възхитителен град, оцелял през вековете и устремен напред към бъдещето. Там, където в наши дни се срещат минало и настояще, лежи великолепно архитектурно богатство, което е съхранявано стотици години наред.

 

Редица римски паметници от Античността са оцелели почти непокътнати. Такива са Античният театър, Римският Одеон, Агората и др.


Наред с всичко това, Пловдив е прочут културен център и в него ежегодно се провеждат множество важни събития, изложения и мероприятия. Всяка година в Пловдив се състоят Международният панаир, Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът", Телевизионният фестивал "Златна ракла", Фестивалът на камерната музика, Национална есенна художествена изложба "Стария Пловдив" и още много други.


Античният театър в ПловдивПосещавайки Пловдив има няколко места, които в никакъв случай не бива да пропускате да разгледате. Внимание отделете на Античния град, където със сигурност ще останете впечатлени от забележителностите, които ще имате възможността да видите. Те говорят за величието и мощта на Римската империя и за впечатляващите монументи и здания, които е изграждала.


Античният театър е създаден в началото на II век по нареждане на римския император Траян. Театърът се намира между Джамбаз тепе и Таксим тепе, като там в миналото са се провеждали важни събития и пищни представления.

 

Етнографския музей в ПловдивОдеонът (наричан още малкият театър) побира около 350 човека, като първоначално комплексът е изграден да служи за булевтерион, но впоследствие е преустроен на театър.


Римският форум и стадион също са неизменна част от старинния облик на Пловдив. Археологическият комплекс "Ейрене" представлява останки от богат дом на знатна личност от Филипопол. Там могат да се наблюдават многоцветни подови мозайки, които са с висока историческа и художествена стойност.


Старинна улица в ПловдивВъзрожденските къщи в Пловдив, които са обединени в архитектурно - исторически резерват "Старинен Пловдив", също са прелестно място, което да посетите. Разноцветните постройки с уникалната украса, разкошната дърворезба и красиви чешми, виещи се по калдъръмените улички, ще ви пренесат назад във времето и ще ви накарат да усетите българския дух и традиции. Майсторството на българските строители, художници и дърворезбари си личи от всяка една къща, която се намира в резервата.


Стара къща в ПловдивВ пловдивските музеи можете да видите невероятни колекции. Археологическият музей, историческият и регионалният - етнографски музей са уникални по рода си и ще бъдете удивени от експозициите, които ще имате удоволствието да наблюдавате. В Природонаучния музей се помещава най-големият сладководен аквариум у нас, който се обитава от повече от 40 вида декоративни риби и земноводни. Изключително ценна е колекцията от родопски минерали.


Герб на ПловдивПосетете Пловдив и със сигурност ще останете впечатлени от красотата, цялостната обстановка и условията за почивка в България които ви предалага града!