Информация за гр. Несебър. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

Изглед към стария градНесебър е очарователен и живописен град, разположен в Югоизточна България и ширещ се по скалистите брегове на родното Черноморие. Несебър освен като старинен исторически град се слави и като прочут морски курорт.


Той приветства всяко лято многобройни тълпи от българи и чужденци, решили да се насладят на пълноценна почивка в Несебър или в близко разположените комплекси и по-малки курортни градчета като Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Созопол, Китен и др.


Крепостна стена в НесебърНесебър е един от най-старите градове в страната ни. Красивият полуостров е бил обитаван още по времето на бронзовата ера, а по-късно става известен като важен пристанищен и търговски град. Заради уникалното си местоположение, Несебър често е бил обект на вражески атаки и нападения.


Към края на VI в.пр.н.е. тази местност започва трайно да се заселва, като първите известни жители са гръцки преселници, наречени дорийци. Дорийците създали едно процъфтяващо селище с красиви сгради, училища, театър и много храмове, посветени на боговете от гръцката митология. Особено бурен подем градът преживява след 440 г.пр.н.е., когато започва да сече свои златни монети.


Църква Христос Пантократор ПървиЗа пръв път древната Месембрия става част от българската държава при царуването на хан Крум през 812 година. Днешното наименование на град Несебър е дадено от славяните.


Несебър има дълги традиции в историята и културата. Със своите 42 църкви той е същинска туристическа находка. Слави се и като града с най-много църкви у нас, датиращи от различни периоди. В момента само една от тях е действаща и носи името "Христос Пантократор Първи", като е основана през XIII век.


Старата част на Несебър е отправна точка за всички български и чуждестранни посетители. Там е особено красиво, тъй като старата крепост се извисява на самия бряг на морето и отвсякъде се открояват прекрасни гледки към просторната морска шир.


Цялата архитектура и руините на древните сгради напомнят за великите епохи, които е преживял този впечатляващ град. Китните къщички, изградени от камък и дърво, вековните каменни стени, останките от някогашните великолепни църкви - всичко това носи духа на българската история, традиции и несломим дух.


Руини от църква в НесебърСред най-посещаваните забележителности в града се откроява Археологическият музей, където могат да се наблюдават голяма част от находките, открити в града. Крепостните стени са друг исторически обект, който предизвиква интерес и буди възхищение. Възрожденските къщи са прекрасни паметници на културата, които са запазени в своя автентичен вид - част от тях са превърнати в музей, други в къщи за гости, а трети продължават да се обитават от собствениците им. Постройките са т.н. тип черноморски дървени къщи и са израз на забележителния стил и талант на българския майстор-строител от годините на Възраждането.


Герб на НесебърРазбира се не бихме пропуснали да споменем и многобройните християнски базилики, някои от които са изградени още през ранното Средновековие. В никакъв случай не подминавайте "Свети Стефан" (Новата митрополия), "Света Параскева", "Св. Йоан Кръстител", "Свети Теодор" и др.


В Несебър ежегодно в началото на септември се провеждат фестивалите "Месембрия", "Слънце, радост" и "Фестивал на меда".