Информация за гр. Елена. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

Град ЕленаЕлена е малко и китно българско възрожденско градче, което ще ви омагьоса с приказната си природата, спокойствието си и прекрасния външен облик. Това е едно от малкото селища в България, които и до днес са успели да съхранят възрожденския си дух и култура.


Районът, в който се простира градът е изключително живописен и се слави като Еленски Балкан. Природата е била изключително щедра към тези земи, тъй като ги е надарила с уникални форми, чудати скали и феномени. Накъдето и да се обърнете се ширят просторни поля, буйна растителност и вдъхновяващи пейзажи.


Елена е разположена в северната част на България, на около 40 км. от старопрестолния град Велико Търново и на 280 км. от София. Жителите на селището са около 7 500 души.


Църква в ЕленаИсторията на града започва през 1430 година, когато е носел името Стръмена и Еляна. Основните поминъци на местните били занаятчийството и търговията. В Елена процъфтявала и културно-просветната дейност в годините на Възраждането. През този период еленчани активно вземали участие в борбите на българския народ за национално освобождение.


През Възраждането Елена бил често наричан и "Българският Витлеем", тъй като имал три църкви, а това не се срещало никъде другаде по нашенските земи по това време.


В Елена има много места, които са интересни за посещение. Като символът на градчето се слави Часовниковата кула, която е изградена през 1812 година. Построена е на стратегическо място, тъй като може да се види от всяка една точка на курортното селище. Даскалоливницата е друга прекрасна забележителност, намираща се в Елена. Даскалоливницата е първото класно училище в България, създадено през 1843 година. Къщата-музей на Иларион Макариополски е още един културен обект, който трябва да присъства във всяка туристическа обиколка на градчето.


Къща в ЕленаНе бива да се подминават и църквите в Елена, които датират от различни периоди и се характеризират с интересна архитектура. Храмовете "Св. Никола" и "Успение Богородично" се намират в непосредствена близост една до друга и са едни от най-красивите църкви в страната ни.
Уникални по рода си са Петте Разсуканови къщи, които представляват пет отделни постройки, изградени под общ покрив. Музеят на Възраждането и Музеят на палеонтологията разполагат с впечатляващи експонати,които имате шанса да видите на живо.


Сред природните забележителности, които са най-атрактивни за посетителите са Христовския водопад на връх Острец, феноменът Марков камък и големият дъб, носещ името "Слона". Близко разположеният язовир Йовковци е чудесно място за риболов и разходки сред природата и пикници при хубаво време.


Герб на ЕленаЕлена предлага чудесни условия на своите посетители за почивка и туризъм - от разглеждане на местните забележителности до продължителни планински походи и разходки в планината. Тук ще намерите всички необходими предпоставки, за да си изкарате добре и да се насладите на истински пълноценна почивка в България.