Културен туризъм в България - обща информация

Рилски манастирЗа никого не е тайна, че България има огромен потенциал за развиване на културен туризъм.


В страната ни се намират многобройни исторически и културни паметници, къщи с уникална възрожденска архитектура, останки от древни градове, крепости, гробници, впечатляващи църкви и катедрали.


Част от културния туризъм са празниците, обичаите и занаятите в различните краища на страната ни, които се спазват и до днес. Местната кухня, народните песни, традициите и всичко онова, което можем да обобщим с думата фолклор, също се причислява към културния туризъм. Нека не забравяме и мероприятията свързани с културата като например шоуто "Звук и светлина" в град Велико Търново, различни фестивали, събори, изложби, музейни експозиции и т.н.


Храм-паметник Александър НевскиНа някои от вас може би ще им бъде по-лесно, ако под културен туризъм си представят всичко онова, което олицетворява най-добре нравите, историята, бита, вярванията и традициите на определен народ.


България пази в себе си безброй възможности за развитието на културния туризъм. Териториите, върху които днес се простира родината ни, са били добре познати още в древността. По тези земи са се случвали славни събития, царували са мъдри владетели, живеели са велики и силни народи, които са оставили частица от себе си, за да напомнят за присъствието си на следващите поколения.

За това е толкова мъчно да наблюдаваш как се руши това безценно наследство, което е трупано с векове.


Античният театър в ПловдивВ градове като Златоград, Пловдив, Велико Търново, Несебър, Копривщица, Трявна, Троян и още много други, има толкова интересни и великолепни места за посещение, които са предпоставка за успешното развитие на културния туризъм у нас. Руини датиращи още от римско време, великолепни манастири, пищна възрожденска архитектура, църкви строени през ранното Средновековие, старинни сгради - това са само част от нещата, които могат да се наблюдават в тези, а и други български селища.


Градовете Калофер, Карлово, Сопот, Котел и Казанлък са тясно свързани с културно-просветна дейност по нашите земи в периода на Възраждането. Там се раждат едни от най-смелите и дейни революционери за свободата на българския народ. Това са селища с богати традиции и минало, носещо духа на старинните обичаи и вярата в по-светло бъдеще.


МелникМелник е особено прекрасен и очарователен с красивата си природа, но също така вдъхновява и със своята разкошна архитектура и старинен бит. Град Елена е побрал в себе си многобройни забележителности, които могат да се причислят към културните обекти на България - Даскалоливницата, църквите, Часовниковата кула, Петте Разсуканови къщи и т.н. Котел също има какво да ви покаже и с какво да ви примами.


Това са само малка част от примерите, които могат да се включат към културния туризъм в България. Всички те до едно са уникални, незабравими, забележителни и трябва да сме горди, че се намират именно в нашата страна, защото освен всичко друго те правят България предпочитано място за почивка.