Информация за гр. Бургас. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

Колаж на БургасГрад Бургас е един от най-големите градове в България и отправна точка за стотици хиляди български и чуждестранни туристи, посещаващи го предимно през летните месеци. Той е известен морски курорт, където всеки ще открие прекрасни възможности за прекарването на своята почивка в България и изживяването на незабравими летни емоции край морето.


Бургас лежи в най-отдалечената западна част на Бургаския залив и отстои на 390 км. от София. Разположен е сред удивителни защитени местности и живописни природни резервати, стари крепости и останки от антични сгради.

 

 

Градския плаж на БургасТук можете да се насладите на своята морска почивка край дългата плажна ивица и красивото българско море. В града ежегодно се провеждат множество фестивали, които привличат туристи от различните краища на България и света. Всичко това е само малка част от причините Бургас да е толкова предпочитан морски курорт. За известността му допринасят и уникалните езера - Атанасовското, Бургаското и Мандренското.


Бургаското езероВ миналото Бургас е бил наричан с името Деултум, а доста по-късно получава наименованието Девелт. През периода на Средновековието по тези земи е изградена малка крепост Пиргос, която има за цел да охранява подстъпите към укрепените градове Деултум и Скафида.


През XVII век селището е получило днешното си наименование - Бургас. Според най-разпространеното мнение името му произлиза от латинската дума "бургос", което в превод означава "кула".

 

Изглед над БургасИма и още една версия, която се разказва от местните жители. Според тях в миналото съществувал голям римски пътен стълб - "бург", който се намирал в района на съвременното Бургаско пристанище и именно от там идва и названието на морския град.


С течение на времето Бургас се разраства и става един от най-важните градове в България. За това допринасят не само дългата му история и големият брой архитектурни обекти и природни забележителности в околността, но и красивото море, широката и чиста плажна ивица и множеството възможности, които се предлагат за отдих и прекарване на една незабравима лятна почивка в Бургас.


Бургаският залив и мостът през нощтаЕдно от местата, които непременно трябва да се разгледат при посещението на курорта е Регионалният исторически музей, който запознава посетителите с дългата и бурна история на Бургас и областта. Там ви очакват богати колекции и интересни експонати, датиращи от различни периоди. Градската катедрала прави впечатление с архитектурния си план и богата украса на олтара. Етнографският музей ще ви срещне с местния бит и култура както и с традициите и обичаите на бургазлии.


Морската градина на Бургас през ноща, поглед от мостаМорската градина е прекрасно място за разходка и релакс сред красива природа и свеж въздух.


През горещите месеци в Бургас се провеждат множество културни събития и фестивали, някои от които са Националният конкурс за забавна песен "Бургас и морето", музикалното шоу "Духът на Бургас", конкурсът за поезия "Христо Фотев" и фестивалът на пясъчните фигури.


Герб на БургасНе далеч от Бургас се простират и други морски курорти, които предлагат страхотни условия за разнообразна лятна почивка. Такива са Слънчев бряг, Несебър, Созопол, Дюни, Елените, Св. Влас, Поморие и др.


Едни от най-забележителните места, които можете да видите в околността са Поморийското езеро, остров Св. Анастасия, парк Отманли, архитектурния резерват в Несебър и античната куполна гробница Хероон край Поморие.

 

Добре дошли в Бургас.

 

Етнографски музей БургасПравославният храм Св. Св. Кирил и МетодийПантеонът в Морската градина на Бургас