Наръчник на туриста в България. Съвети преди да тръгнете на почивка

Съвети преди да тръгнете на почивка през лятото


Курортът АлбенаЛятото е времето, когато всеки иска да потегли към морето на почивка и да се отдаде на заслужени забавления. Красивото море и дългите плажни ивици са особено примамливи през горещите летни дни и действат като магнит за туристи от цялата страна. Всеки чака с нетърпение да настъпи лятото, за да се отправи към нашето Черноморие и да се излежава мързеливо на плажа.


Независимо колко сте нетърпеливи да запалите колата и да се отправите с приятелите към някой от летните курорти, е добре да спазите няколко препоръки преди да потеглите, които ще са от голяма полза, както за безопасността на вас и спътниците ви, така и за превозното средство.

 • Преди да потеглите обърнете внимание на техническото състояние на колата. Погледнете нивото на маслото и водата, както и налягането на гумите. Това се прави с цел, за да не останете неприятно изненадани по средата на пътя и да си създадете излишни проблеми.
 • Винаги носете със себе си повече питейна вода. Никога не се знае какво може да се случи, а ако останете без вода в тази жега, едва ли ще се чувствате много добре.
 • Няма да е лошо, ако се снабдите и с допълнително храна, защото не се знае къде по пътя ще огладнеете и дали ще има къде да хапнете.
 • Предварително заредете добре мобилния си телефон и запишете най-важните номера на бързо набиране - полиция, бърза помощ, пожарна, пътна помощ. По-добре да сте подсигурени - никога не се знае какво може да се случи!
 • Отбягвайте да пътувате сами - с компания винаги е по-весело, пък и повече хора е по-безопасно.
 • Бъдете винаги нащрек и се пазете от шофьори, които карат рисковано и с висока скорост и са потенциална заплаха са останалите участници в движението.
 • Не качвайте кого да е в колата си! Бъдете внимателни с хората, които ви махат на пътя. Искайки да направите добро, можете да станете жертва на кражба.
 • В следствие на жегата можете много бързо да се уморите, така че пускайте климатика или спирайте от време на време на сенчесто място, за да се разхладите и раздвижите малко. Ако пътувате с шофьор на когото имате доверие, добра идея е да се сменяте в карането, особено ако пътят е дълъг.
 • Знаем, че България е малка страна и ако се движим по главни пътища е нищожна вероятността да се изгубим. Особено ако имаме навигационна система в колата определено ще сме много по-спокойни. Но нека не забравяме, че все пак GPS - а е машина и понякога греши за маршрута и може да ни отклони от правилната посока. Затова за всеки случай дръжте в жабката си книжна пътна карта на България. Със сигурност тя ще ви помогне да излезете от неприятната ситуация!


Няколко съвета преди да поемете на пътешествие


Има няколко основни неща, които трябва да спазваме преди да тръгнем на почивка - независимо дали нашата цел се намира в чужбина или тук, в България. Следвайки тези лесни стъпки, вие винаги ще сте добре подготвени преди и по време на пътуването си.

 • Преди да потеглите за дадено място, съберете повече информация за него и се запознайте с историята му, главни атракции и местоположението им, запишете си адреси и телефони на ресторанти, които ви се струват приятни и евтини. Никога не е излишно да сте подготвени!
 • Преди да стегнете куфара си направете списък на вещите, които да вземете със себе си, за да не се окаже, че в последния момент сте забравили нещо важно. На първо място не забравяйте документите, пари и лекарства от първа необходимост (против кашлица, температура, стомашно неразположение, болки в главата), дрехи и тоалетни принадлежности.
 • Изгответе маршрута си. Това ще ви спести доста време и нерви в лутания и чудене на къде да поемете. Набележете атракциите и забележителностите, които да посетите и ги обикаляйте по ред.
 • Преди да поемете на път, уведомете най-близките си хора за това, къде ще се намирате и в кой хотел ще отседнете, както и коя е най-близката дата на завръщането ви. Това е предпазна мярка в случай, че се появи някакъв проблем и нямате възможност да се обадите.
 • Не дръжте парите си на едно място, а ги разпределете на различни места. Най-добре е да не носите в себе си големи суми, а парите ви да бъдат на сигурно в дебитната/кредитната карта. С банковата си карта можете да се разплащате в по-големите магазини, повечето хотели, по изисканите ресторанти, както и да теглите от банкомата по всяко време.
 • Запомнете наизуст телефонните номера на някои от вашите роднини или близки. Постарайте се да наизустите поне 2-3 от тях.
 • Не носете върху себе си твърде много бижута и скъпи аксесоари - това ви прави потенциална жертва на кражба.


Какво трябва да знаете преди да тръгнете на поход в планината?


Хижа БезбогПланината определено е прекрасно място за отдих и разходка сред красотата и спокойствието на природата. Планината е подходяща за туризъм, както през лятото, така и през зимата, но има няколко основни правила, които трябва да спазвате при поход в планината, независимо от това какъв сезон е в момента. За да можете максимално да се насладите на пълноценна и безопасна екскурзия или почивка в планината и да изживеете незабравими и весели моменти, просто спазвайте следните съвети.


Маршрут
Важно е да имате ясен план за вашия маршрут, за да можете да си начертаете пътя, от където ще минавате по време на похода. Набележете си най-близките населени места, телефони на планинската служба, както и близко разположени хижи. Не пътувайте през нощта, защото иначе рискувате да се изгубите.


Метеорологичната прогноза
Проверете каква ще бъде метеорологичната прогноза в планината, за да сте добре подготвени. Ако е лошо времето, най-добре отменете похода си с няколко дни. Дори и в планината бъдете винаги осведомени за прогнозата - по радио, телевизия и информационните служби в планината.


Подходяща раница
Едно от задължителните условия при походи в планината е да се снабдите с удобна и надеждна раница. Ако ви предстои да прекарате няколко дни ви е необходима по-голяма раница, но ако тръгвате просто на разходка ви трябва нещо, което ще побере най-необходимите неща, като вода, храна и връхна дреха. Запомнете, че не трябва да прекалявате с товара си, иначе е напълно възможно да останете без сили само след няколко метра.


Палатка
В случай, че сте решили да лагерувате на открито - с огън, приятели и сладки приказки, задължително ще ви трябва палатка. Големината й зависи от това колко хора ще нощуват в нея. Добре е да бъде по-стабилна и здрава, за да ви осигури сигурен подслон, ако навън времето се развали и се появи силен дъжд. Някои от нещата, които неизменно вървят с палатката са спален чувал и малка възглавничка.


Дрехи
В планината задължително трябва да сте облечени с широки и удобни дрехи, както и да носите стабилни маратонки или специални планински обувки. Най-важното е да се чувствате комфортно и да сте облечени с топли дрехи, за да не ви бъде студено.


Лични вещи
Нещата, които ще са ви нужни в планината са следните: слънчеви очила, четка и паста за зъби, лекарства от първа необходимост, джобно ножче, кърпички, фенерче, запалка и кибрит.


Храна
Храната е нещо, което трябва да имате в изобилие. Решете колко време ще сте на поход и така преценете колко храна ще ви е необходима. Но се старайте винаги да имате в повече. Не забравяйте вода и пластмасови прибори, за да не ви тежат.