Информация за гр. Банско. Описание на града и на условията за почивка и туризъм които предлага

На ски в БанскоБанско е китно българско градче, което е побрало в себе си много от чара на живописната българска природа, богатата култура и история на тези земи. Банско се простира в обятията на възхитителната Пирин планина и се намира в област Благоевград.


Посещавайки курорта Банско, множеството туристи остават възхитени от красотата и пищността на природата на Пирин и смайващите пейзажи, които се открояват от всички страни.


Банско е известна ски дестинация, но тук има условия за почивка и развитие на туризъм през цялата година.


Къща в БанскоБанско е един от най-посещаваните и модерни планински курорти у нас, с отлично поддържани ски писти и модерна курортна база. Снежната покривка се задържа от декември до април. Всеки, който обича зимните спортове, там ще намери страхотни условия за практикуването на любимия си спорт.


Най-високата ски писта се извисява на 2560 м. надморска височина, а най-ниската е на 1000 м. Трасетата са пригодени за начинаещи и за напреднали скиори. За доброто настроение и приятни емоции от карането на ски и за отличното състояние на трасетата, се грижат близо 170 оръдия за сняг, които ежедневно обработват ски маршрутите. Пистите се обслужват от над 10 лифта, шест ски влека и десет детски ски влека.


Църквата Света Троица в БанскоБанско е град, където едновременно съжителстват миналото и настояще. Наред с модерните хотели, апартаменти, квартири и къщи за гости се редят и стари възрожденски сгради и постройки, които напомнят за романтиката и красотата на онези времена, когато се е пробуждал българският дух за нови подвизи и е процъфтявала българската култура, търговия и занаяти.


Калдъръмените улички, високи довари, богато украсени стени, красиви дворове, невероятна архитектура - всичко това напомня за тези възрожденски времена и красивите спомени, които носят.


Старинни къщи в БанскоСред интересните места, които могат да се посетят са къщата - музей на Никола Вапцаров, където има изложени предмети и лични вещи, принадлежали на българския поет. Вельовата къща е сред най-забележителните къщи в градчето, като се състои от два етажа, изградени изцяло от дърво и камък.


Къщата - музей на Неофит Бозвели е създадена през 1981 година. Н. Бозвели е един от най-ярките образи на българската книжнина и писменост и основоположник на светското образование в страната ни.


Герб на БанскоЦърквата "Света Троица", която е разположена в централната част, е сред най-ярките забележителности на град Банско. Нейните стенописи и фрески се считат за уникални примери на художественото изкуството.


Интересно е да се разгледа и постоянната експозиция на Банската художествената школа, която е изложена в най-старата сграда в Банско, построена през средата на 18 век.