Балнео и СПА туризъм в България - обща информация

Град Спа, БелгияВ наши дни популярността на спа индустрията нараства с всеки изминал ден. Все повече и повече хора по целия свят, не пропускат да се отдадат на блаженото удоволствие и усещане за душевна хармония, които им носят спа процедурите.


Дали за да се почувстват по-млади и красиви, да се освободят от излишното напрежение или за успокоение и релакс - факт е, че за хората спа процедурите се превръщат в част от съвременния начин на живот.


Ходенето на спа обаче не е откритие на съвременния човек. Корените на това уникално удоволствие трябва да търсим назад, назад във времето, още в античните векове. Различни източници и извори свидетелстват, че древните гърци са се глезели със спа и са използвали този метод, за да се развличат и забавляват. Древните римляни развиват тази практика и започват да строят големи обществени бани, наречени терми, където висшестоящите личности се отдавали на пълноценни мигове и пълен релакс.


Спа Център, ВършецС течение на времето спа индустрията значително се развила и изменила, но в основата си е останала същата - да носи наслада и удоволствие.


В наши дни спа туризма в България се практикува в модерни балнеоложки курорти, където има изградени големи спа хотели, специализирани спа центрове и лечебници.


Незаменима част от спа терапиите е минералната вода, която със своите вълшебни качества е истински дар от природата. България е прочута в цяла Европа с това, че в нея се срещат множество минерални извори. Те са едно от най-голямото богатство на нашата страна. Безценните им и чудати качества се дължат на разнородния химически състав, температура и свойства на водата.


СПА в Сънсет Ризорт, ПомориеМного малко страни в Европа могат да се похвалят с такова разнообразие на находища на термална вода, каквото се среща по нашите земи. Природата ни е посветила част от своите най-прекрасни дарове, които ние трябва да пазим и уважаваме. Тя ни дарява с възможността да бъдем млади и красиви, черпейки от нейната сила и енергия.


Именно това превръща родината ни в атрактивна спа дестинация и определя развитието й в положителна насока. Невероятното съчетание между благоприятен климат през цялата година и уникалното въздействие на термалните извори, привлича и голям брой чуждестранни туристи и правят България предпочитано място за почивка.


В миналото, когато нашите територии са били населявани от римляните, последните изградили големи и процъфтяващи спа курорти, които дали значителен тласък на развитието на тази индустрия. Такива селища са Аугуста (Хисаря), Дезудава (Сандански), Пауталия (Кюстендил) и т.н., като те и до днес продължават да развиват тази дейност. Страстни почитатели на спа терапиите били римските императори Траян, Юстиниан и др., които построили такива модерни спа курорти.


Парна баня в СПА центъра на Сънсет Ризорт, ПомориеДнес спа туризма в България продължава да върви нагоре и постепенно си печели все повече и повече привърженици. Въпреки че родината ни се простира на малка площ, в себе си тя е побрала толкова много красота и природни чудеса, които ни отличават сред останалите държави на стария континент и ни правят уникални. Нашите живописни и просторни планини ревниво пазят повече от 250 находища на термални извори, с удивително въздействие върху човек и незамени лечебни свойства. Водата е кристално чиста и бистра, заради голямата дълбочина, от която извира. Нека не забравяме, че освен за спа удоволствия, минералната вода участва и в редица лечебни и оздравителни терапии.


Селищата, които са разположени в близост до минерални извори се превръщат в примамливи балнео курорти. У нас такива са Велинград, Хисаря, Банкя, Сапарева баня, Сандански - все прекрасни и китни места, които освен с великолепна природата и наличието на термални извори, се характеризират и с дълга история и богата култура.

 

Ако нашите СПА предложения не са ви достатъчни и желаете да разгледате други СПА хотели, които не присъстват в нашия туристически каталог, ние от екипа на Bedtime.bg ви препоръчваме да посетите и разгледате този сайт. Там ще откриете още допълнителна информация по темата и оферти за настаняване в целият свят.